Ambassadeur

Peter en Leen

Als bondscoach van de Antillen en Tuvalu en als medewerker van de KNVB heb ik ervaren dat, vooral in ontwikkelingslanden, sport een zeer belangrijke plaats in neemt.

Ik was in Suriname, op de Antillen, in Haïti, in Paraguay, in Chili, in Nicaragua en in Honduras. Daar is sport, omdat er natuurlijk veel minder welvaart heerst, vaak de belangrijkste uitlaatklep. Sport stimuleert: samenwerken, weerstanden overwinnen, leiding accepteren, spelvreugde en sociale contacten. De dankbaarheid die ik daar heb ervaren was voor mij vaak meer waard dan een vet salaris in Europa. Als je weer thuis bent ga je ook beseffen hoe goed wij het hebben. Iets met eigen ogen aanschouwen en beleven werkt echt beter dan televisie beelden.

In Nederland en Zwitserland werkte ik o.a. als coach en technisch directeur bij NEC, Vitesse, NAC, RKC, F.C. Groningen en St. Gallen. Strevend naar perfectie keek je naar ieder detail. Klopte er een keer iets niet en dreigde ik boos te worden, dan haalde ik de beelden uit genoemde ontwikkelingslanden voor ogen en werd vaak weer rustig. Ik weet zeker dat mijn werk daar positief heeft gewerkt op mijn ontwikkeling als mens. Ik kan iedereen aan raden om als de gelegenheid zich voor doet te gaan werken in ontwikkelingsgebieden. Je wordt een beter mens en leert relativeren!

Nu ik wat meer tijd heb wil ik me graag inzetten als ambassadeur voor de stichting SDYF.Daar waar het voor mij mogelijk is wil ik me inzetten voor mensen die het niet zo goed getroffen hebben. Sport is daar het unieke middel voor daar ben ik van overtuigd.

Leen Looijen.